Tomàs Cusiné
Any rere any, les 30 hectàrees de vinyes de muntanya plantades per sobre dels 700 metres d’alçada han anat aprofundint les seves arrels en la terra, s’han equilibrat vegetativament, han millorant els raïms i les seves qualitats, facilitant la millora constant en els vins resultants i garantint una seguretat en el futur del projecte.
El celler Tomàs Cusiné es troba al poble d’El Vilosell, a l’extrem sud de la denominació d’origen Costers del Segre, dins de la subzona de Les Garrigues, a la província de Lleida; la zona vitícola de més altitud de la meitat sud de Catalunya.
VARIETATS: Macabeu, riesling, sauvignon blanc, chardonnay i albarinyo
ELABORACIÓ: Maceració en fred de les pells. Fermentació de les diferents varietats per separat entre 16 oC i 20 oC de temperatura
CRIANÇA: sobre lies durant 3 mesos en dipòsits de ciment soterrats
VARIETATS: Ull de llebre
ELABORACIÓ: Maceració curta de pells
CRIANÇA: 3 mesos en bótes de roure francès i criança sobre lies durant 3 mesos en dipòsits de ciment soterrats
VARIETATS: Ull de llebre, syrah i garnatxa
ELABORACIÓ: pre-maceració en fred del raïm. Fermentació i maceració curta de pells en dipòsit de 10.000l. Fermentació 22-26 oC.
CRIANÇA: envelliment en bótes de roure francès 9 mesos. Criança sobre lies durant 3 mesos en dipòsits de ciment soterrats.
VARIETATS: Carinyena, merlot i cabernet sauvignon
ELABORACIÓ: Fermentació i maceració en dipòsit de 5.000l. per passar a un envelliment en bótes de roure francès
CRIANÇA: 14 mesos en bóta de roure francès de gra fi de primer i segon any
VARIETATS: macabeu
ELABORACIÓ: maceració pel·licular d’unes 4 hores en premsa tancada. Lleugera premsada de la que només es reserva la primera fracció
CRIANÇA: 8 mesos en una sola tina de roure francès de 2.000l. i en un bocoi de 500l., on també s’efectua un treball de re-suspensió de lies
VARIETATS: chardonnay
ELABORACIÓ: lleugera premsada de la que només es reserva la primera fracció. Els raïms fermenten a una temperatura de 16ºC
CRIANÇA: la meitat del vi envelleix en una sola àmfora de 500l. durant 6 mesos i l’altra meitat té una criança de 6 mesos en un sol bocoi de roure francès